Projektiviikko
PROJEKTIVIIKKO 3.4.-7.4.2017
Maanantaina Kankaanpään Yhteislyseon ensimmäisen vuoden opiskelijoita oli tutustumassa 3D-tulostukseen Juha Alitalon opastuksessa Kankaanpään opistolla. Päivän aikana oppilaat tutustuivat 3D-suunnitteluun ja -mallinnukseen Tinkercad-ohjelmalla. He pääsivät myös tulostamaan tekemiänsä malleja 3D-tulostimella ja katselemaan menetelmällä tehtyjä muita tuotteita.
Samaan aikaan Kankaanpään Yhteislyseolla osa oppilaista harjoitteli Lego-robottien ohjausta tietokoneohjelman avulla. He ohjasivat robotteja muun muassa kiertämään kahdeksikkoa ja kulkemaan viivalta viivalle.
Oppilaiden tuntemuksia kuluneesta projektiviikosta

Kankaanpään Yhteislyseon projektiviikko on loppumetreillä, ja toisen vuoden opiskelijat esittelevät huomenna 100visio-projektityönsä luokkatovereilleen ja opettajilleen. Viikko on sujunut vaihtelevasti eri ryhmissä.
Erik Lepistöä harmittaa se, että vanhemmilla opiskelijoilla oli mahdollisuus muun muassa tutustua suklaan valmistamiseen. Hän ei kokenut, että olisi saanut Helsingin matkasta apua projektin tekoon.
Emilia Vuorio ja Noora Santi toteavat, että on sujunut vaihtelevasti.
- On ollut mukavaa työskennellä ryhmässä. On hyvä, että opettajat ovat olleet apuna teknisissä, Emilia Vuorio kertoo.
Kuvassa: Paavo Jyrkiäinen, Ella Tuomiluoma, Venla Santahuhta, Sara Ylinen
Tulevaisuuteen tutustumista kolmiulotteisesti ja ohjelmoiden
Maanantaina ensimmäisen vuoden opiskelijoita oli tutustumassa 3D -tulostukseen Juha Alitalon opastuksella Kankaanpään opistolla. Alitalo on teollinen muotoilija ja tuotesuunnittelija, joten hän käyttää itse menetelmää työssään melkein päivittäin.
3D -tulostus on prosessi, jossa valmistuu kolmiulotteisia kiinteitä kappaleita digitaalisen tiedoston pohjalta. Menetelmää käytetään varaosien tekemiseen, prototyyppien testaamiseen sekä yksilöllisten koriste- ja tarve-esineiden valmistamiseen. 3D -tulostus on kätevä tapa muodostaa kappaleita, joita on vaikea tai mahdoton valmistaa muilla valmistusmenetelmillä. Asetelmaa kuvastaakin hyvin sanonta “If you can dream it, you can do it.”
- Jos siis pystyy kuvittelemaan jonkin kolmiulotteisen kappaleen, sen voi myös tulostaa kolmiulotteisena, Alitalo selventää.
Toistaiseksi 3D -tulostus on hidas ja kallis menetelmä, joten se ei sovellu massatuotantoon.Tulevaisuudessa sen merkitys kuitenkin kasvaa tuotteiden valmistuksessa.
Päivän aikana tutustuttiin 3D -suunnitteluun ja -mallinnukseen Tinkercad -ohjelmalla. Oppilaat pääsivät tulostamaan itse tekemiään malleja 3D -tulostimella. Heille myös esiteltiin menetelmällä tehtyjä erilaisia tuotteita.
Ennen kaikkea Alitalo toivoo, että oppilaiden mielenkiinto 3D -tulostusta kohtaan kasvaisi opintokokemuksen myötä. Alitalo ennustaa 3D -tulostuksen olevan merkittävä osa nykyisten lukio-opiskelijoiden tulevaisuutta. Erityisesti teknisestä alasta kiinnostuneet oppilaat todennäköisesti törmäävät menetelmään opinnoissaan ja työelämässä.
Oppilaille 3D -tulostus ei ollut ennestään tuttua. Alun hankaluuksista huolimatta kurssi koettiin mukavaksi.
- On ollut ihan kivaa. Olen oppinut käyttämään 3D -ohjelmaa ja tulostamaan kolmiulotteisia kappaleita, kertoo ensimmäisen vuoden opiskelija Veera Hietikko.
Samana päivänä ensimmäisen vuoden opiskelijat harjoittelivat lukiolla Lego-robottien ohjausta tietokoneohjelman avulla. He ohjasivat robotteja muun muassa kiertämään kahdeksikkoa ja kulkemaan viivalta viivalle.
Opiskelijat olivat selvästi kiinnostuneita aiheesta, koska he puuhailivat luokassa koko ajan robotiikan parissa - myös ilman opettajan valvontaa.
- Tämä on ollut silmiä avaavaa, mutta pienen jutun tekemiseen pitää nähdä paljon vaivaa, toteaa Sanni Männistö.
Kommentit
Lähetä kommentti