Äänestämisen harjoittelua

Ella Vuorenmaa tutustumassa äänestykseen Taneli Heinosen ja Aleksi Välimäen johdolla
Kaikissa peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen on mahdollisuus osallistua Nuorisovaaleihin presidentinvaalin alla tammikuussa 2018. Oppilaitokset järjestävät Nuorisovaalit samalla tavalla kuin varsinaiset vaalit. Nuoret äänestävät samoja presidenttiehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa, ja vaalit toteutetaan uurnavaalina. Tarvittaessa myös Nuorisovaaleissa käydään kaksi kierrosta. Myös Kankaanpään Yhteislyseo ja Pohjanlinnan koulun 9. luokkalaiset ovat osallistuneet nuorisovaaleihin, joiden ensimmäinen kierros järjestettiin Yhteislyseolla keskiviikkona 10.1. ja Pohjanlinnassa perjantaina 12.1.. Vaalit järjestettiin yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. 

 Koska vaalit järjestettiin oikeita vaaleja mukaillen, oli opiskelijoiden keskuudesta valittu myös vaalien toimitsijat. Yhteislyseolla toimitsijat olivat ensimmäisen luokan opiskelijoita. Toimitseminen suoritettiin pareittain ja vuoroa vaihdettiin kello kaksitoista. Äänestysaika oli kahdeksasta kahteen. Toimitsijoina toimivat Taneli Heinonen, Aleksi Välimäki, Eero Hirviniemi ja Visa Virtanen. Toimitsijoille nuorisovaalit olivat jo entuudestaan tuttu ilmiö. Välimäki ja Heinonen kuvailevat päiväänsä melko rauhallisesti. Heinonen kertoo, että välillä on tullut ruuhkaa, kun moni opiskelija on tullut samaan aikaan äänestämään. 

-Toimitsijana toimiminen on ollut mukavaa eikä se ole tuntunut liian vastuulliselta, Heinonen toteaa. 
On tärkeää, että äänestyskäyttäytymistä opetetaan jo etukäteen. 

Yhteislyseolla toista luokkaa käyvä 17-vuotias Ella Vuorenmaa totesi, että nuorisovaaleissa äänestäminen oli mielenkiintoista ja hyvää harjoitusta tulevaisuutta varten. 


-Odotan innolla kenet valitaan presidentiksi. Minulle oli selvää ketä äänestin, Vuorenmaa toteaa. 

Teksti: Taija Kyösti ja Elina Rajala
Kuva: Taija Kyösti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abien suoretki

Itsenäisyyspäiväjuhla ja lukion 90-vuotisjuhlat 5.12.18

Lukiolaisia varuskunnassa