Suomi 100 vuotta - menestyjät

Menestyjät palkittiin Helsingissä


Keskiviikkona 15.11. pidettiin Helsingissä koko Suomen laajuisen 100visio-kilpailun menestyjien palkitsemistilaisuus. Kilpailussa tehtävänä oli laatia Suomelle uusi itsenäisyysjulistus sata vuotta eteenpäin. Kilpailutyön sai toteuttaa haluamallaan tavalla ja kilpailutöissä vilisi kaikenlaisia taiteen muotoja. Helsingissä palkittiin voittajajoukkue ja jaettiin kolme kunniamainintaa. Kilpailu oli satakuntaliiton järjestämä. Satakunnan raati sai antaa omat ehdotuksensa voittajasta ja kunniamaininnoista. He valitsivat 151 työn joukosta 21 ehdotusta ja loivat kyseisillä ehdotuksilla perustan valtakunnan raadin parhaiden töiden valinnalle. Lopullisen päätöksen voittajasta teki valtakunnan raati, joka koostui useiden eri alojen asiantuntijoista ja arvohenkilöistä, kuten rouva Jenni Haukiosta, joka toimi raadin puheenjohtjana ja ohjaaja Aki Louhimiehestä. Kilpailuun lähetettiin yhteensä 151 työtä. Palkitsemistilaisuuden jälkeen menestyjät tukijoukkoineen pääsivät osallistumaan eduskunnan kirjaston 100visio-näyttelyn avajaisiin. Näyttelyssä on esillä useita kilpailuun lähetettyjä töitä.
 


Satakunnan raadin puheenjohtajana toimi kunnallisneuvos ja Kokemäen lukion rehtori Harri Kivenmaa. 100visio-näyttelyn avajaisten puheessaan Kivenmaa kertoo, että oli hienoa huomata, kuinka valoisana ja positiivisena he näkevät Suomen tulevaisuuden. Töistä tuli hyvin myös esiin juhlavuoden teema “yhdessä”. Kivenmaa toteaa myös, että oli hankalaa laittaa töitä samalla viivalle, koska kilpailutöitä oli tehty niin laajasti eri taiteen lajeilla. Juuri tämän takia raadissa oli laajasti eri alojen ammattilaisia. Nuoret olivat selkeästi painottaneet tasa-arvoa, eikä töissä ollut esimerkiksi rasismia tai sovinismia. Kivenmaa on onnellinen siitä, että nuoret olivat toteuttaneet työt hyvässä hengessä.

Kilpailun voittajat ovat Kuopion Lyseon lukiosta. Antti Rossinen, Rasmus Keinänen, Olli Kaksonen ja Santeri Leinonen laativat Suomen itsenäisyysjulistuksen uudelleen kirjallisesti. He kertovat, että työn tekoon meni vain muutama tunti. Työssään he painottivat erityisesti tasa-arvoa.

Kankaanpääläiset Inka Junnila, Karita Ristimäki ja Veikka Vuorinen saivat kunniamaininnat sekä valtakunnan että Satakunnan raadeilta. Ryhmä toteutti työnsä animaatiovideona. Videolla piirtämisestä vastaa Junnila. Ryhmä kertoo, että työn tekeminen sujui hyvin ja ryhmän välinen yhteistyö oli loistavaa. Jokainen ryhmästä piti päivää ainutlaatuisena kokemuksena ja uskoivat, että toista samanlaista päivää he eivät tule kokemaan. Päivä ylitti odotukset ja Vuorinen toteaa, että tapahtuma oli suurempi kuin mitä oli osannut odottaa. Junnila lisää, että oli esimerkiksi yllättävää kuinka paljon lehdistöä oli paikalla ja että muista kunniamaininnan saaneista töistä huomasi kilpailun kovan tason.

Myös toinen satakuntalainen joukkue menestyi kilpailussa. Porilaiset Kalle Seppälä ja Enni Rajala saivat kunniamaininnan laajasta multimediatyöstään, johon he olivat musiikkia myöten tehneet kaiken itse. Seppälä ja Rajala ovat eri lukioista, Rajala valmistui Porin suomalaisesta yhteislyseosta viime keväänä ja Kalle Seppälä opiskelee Porin lyseon lukiosta. Kilpailutyönsä he tekivät vapaa-ajallaan. Kunniamaininnan saivat myös opiskelijat Lucina Hagmanin koulusta. He tekivät Suomi-aiheisen ryijyn.

Palkintojenjakotilaisuuden ja 100visio-näyttelyn avajaisten jälkeen järjestettiin demokratikeskustelu, jossa aiheena oli demokratioiden pärjääminen maailmassa, sekä Suomen tulevaisuus. Keskustelupaneeliin osallistuivat kansanedustaja Erkki Tuomioja, sekä professorit Henrik Meinander, Martti Häikiö, Anu Kantola ja Laura Kolbe.

Kirjoittajat Taija Kyösti ja Elina Rajala
Kuvat Taija Kyösti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abien suoretki

Teatteriretki Helsinkiin: Chess på Svenska teatern

Palkittuja