Ystävyyskoululaisia Wolnzachista

Kankaanpään Yhteislyseolla kansainvälistä toimintaa



Kankaanpään Yhteislyseon ystävyyskouluvaihtoon osallistuneet ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat huhtikuun alussa vieraakseen lukiolaisia Baijerin osavaltiosta Saksasta. Lyseolla on ollut ystävyyslukio Wolnzachin kaupungissa jo vuodesta 2004 lähtien. Saksalaisopiskelijat viipyivät kankaanpääläisten isäntiensä luona viikon ajan.



Ruotsin ja saksan lehtori Merja Luodetlahti on alusta asti ollut mukana lyseon ystävyyskoulutoiminnassa. Hänestä on hyvä, että oppilaille järjestetään koulussa kansainvälistä toimintaa. Osallistumisesta saa myös kurssimerkinnän.
-  Opiskelijat pääsevät tutustumaan saksalaiseen kulttuuriin saksalaisuuden sydämessä Baijerissa, selvittää lehtori Luodetlahti.



Ensimmäisen vuoden opiskelijat halusivat perehtyä ystävyyskouluvaihdon kautta saksalaiseen kulttuuriin.
- Myös englannin taidon kehittäminen kiinnosti. Olemme myös puhuneet vähän saksaa vieraidemme kanssa, ykkösluokkalainen Helmiina Lilja kertoo.
- Odotan innolla Saksaan matkustamista ja tutustumista saksalaiseen kulttuuriin, kertoo Eelis Kakkonen.



Kankaanpään Yhteislyseo järjesti saksalaisopiskelijoille ja heidän isännilleen monenlaista toimintaa. Viikon alussa maanantaina tehtiin pyöräilyretki Hakoniemeen. Ohjelmaan kuului pelejä ja leikkejä, saunomista ja uintia. Keskiviikkona tehtiin resiinaretki Pomarkkuun, paistettiin Reposaaressa makkaraa ja käytiin ostoksilla Porin Puuvillassa. Saksalaiset vieraat osallistuivat rohkeasti ohjelmaan.
- Vesi oli Hakoniemessä todella kylmää, mutta he kastautuivat veteen muitta mutkitta, kertoo Helmiina Lilja. Saksalaisten mukaan vesi oli jäätävää mutta virkistävää.



Myös suomalaiset isäntäperheet järjestivät vierailleen toimintaa.
- Olemme käyneet Kankaanpäässä keilaamassa ja Tampereella viettämässä aikaa, Eelis Kakkonen kertoo. Saksalaiset olivat myös päässeet mökkeilemään ja tutustumaan uudistuneeseen Keskustan kouluun.



Saksalaiset Isabell Schwarz, Janina Raith ja Isabel Rack eivät aikaisemmin olleet käyneet Suomessa. He olivat huomanneet useita eroja suomalaisten ja saksalaisten välillä.
- Suomalaiset juovat todella paljon maitoa. He pärjäävät hyvin viileässä säässä, Isabel Rack kertoo.
- Koulunkäynti on Suomessa todella rentoa. Saksassa oppilaat eivät esimerkiksi ikinä käytä puhelinta oppitunnin aikana, Janina Raith ihmettelee.



Saksalaiset olivat erityisesti pitäneet suomalaisesta ruoasta. Myös ilmainen kouluruoka maistui. Saksassa oppilaat joutuvat maksamaan kouluruoasta. Jopa Yhteislyseon oppilaiden kritisoima voikone sai saksalaisilta kehuja.
- Koulun hernekeitto oli hyvää. Pidin myös todella paljon karjalanpiirakoista ja Muumi-limusta, Isabell Schwarz kertoo.



Saksalaiset olivat nauttineet kovasti toiminnantäyteisestä vierailustaan. Lokakuussa osat vaihtuvat, kun kankaanpääläiset vuorostaan vierailevat saksalaisten ystävyyskoululaistensa luona.

Kirjoittajat: Susanna Alakoski, Maj Virko, Sonja Ylinen




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abien suoretki

Itsenäisyyspäiväjuhla ja lukion 90-vuotisjuhlat 5.12.18

Lukiolaisia varuskunnassa